close

Blog

Na farmu sa sťahujú ďalšie zvieratká - koník a oslík

V sobotu 17.5. sme privítali nových obyvateľov farmy - koníka Sergia a miniatúrneho oslíka Ally. Obaja noví štvornohí miláčikovia sú od jednej majiteľky, ktorá ich mala dva roky a tvoria nerozlučný párik i napriek značnému veľkostnému rozdielu =) Aby si lepšie v novom prostredí zvykli, pobývajú spolu v jednej ohradke, ktorá bola pôvodne plánovaná iba pre oslíka. Obe zvieratká si už počas svojho dlhého 16- a 17-ročného života toho veľa zažili. V posledných dvoch rokoch boli svetlé okamžiky, predtým však veľa hrubého a nedbanlivého zaobchádzania, vrátane hrozby odvedenia na bitúnok kvôli nerentabilnému chovu a lenivosti majiteľa liečiť liečiteľné zranenie. Pritom majú obaja veľké srdce a i keď ich máme len krátko, neviem si predstaviť, že by niekedy niekomu ublížili.  Práve naopak, sú veľmi pozorní, aj keď naše dvojročné dieťa nie je =) 

 

Fotografie máme ešte z inzerátov, z predošlého domova. Naše sa budeme snažiť doplniť čo najskôr (Asi hneď ako sa mi podarí spraviť z tých prasiatok niečo odfotiteľné)

 

Valach Sergio je arabský plnokrvník, ktorý sa narodil v roku 1998 v Národnom žrebčíne v Topoľčiankach. O jeho minulosti veľa nevieme, keďže prestriedal pred nami troch majiteľov. Určite však dostal dobrý základ do života. No a potom sa to akosi pokazilo. U druhej majiteľky pôsobil ako školný kôň, teda taký, na ktorom sa učia v jazdeckých oddieloch jazdiť deti, poprípade sa dával turistom. Nanešťastie sa Seržík zranil, natiahla sa mu šľacha. U koní sú nohy veľmi dôležité, takéto zranenie, i keď liečiteľné, ho vyradilo načas z práce, majiteľke sa jeho chov prestal rentovať. Tu ho zachránila tretia majiteľka, ktorá mu zranenie za tri mesiace vyliečila tak, že bol schopný pohybu i v cvale bez problémov. 

Teraz na ňom zranenie vôbec nebadať. Pri šetrnom zaobchádzaní, primerane ťažkých jazdcoch, rekreačnej jazde a bez skákania sa mu následky ani neprejavia. A veru by ho bola veliká škoda, pretože je to veľmi krásny, milý, citlivý, pozorný, priateľský a komunikatívny koník. V novom prostredí sa správa pomerne pokojne, i keď pri nových veciach gúľa očami a funí od strachu. Zároveň je však na ne veľmi zvedavý, až to vyznieva komicky. No i tak, musíme počkať pár dní, pokým sa zabýva a až potom môžeme začať s výcvikom zo zeme. Seržík je však veľmi šikovný a učenlivý, pozabúdal iba pár vecí, čo už vedel, takže predpokladám, že to bude len rýchlokurz =) Prasiatko je to ale riadne, rád sa váľa v každom blate, na ktoré narazí. No a predsi len tá biela je najnáročnejšia na údržbu. Vidím to na vstávanie minimálne o polhodinu skôr pred otvorením ako sme boli zvyknutí =D

Kobylka Ally je miniatúrny oslík, má odhadom okolo 80-85 cm v kohútiku. Takého zvieracieho dobráčiska ako je Ally som ešte asi ani nikdy nestretla. Je veľmi trpezlivá a pokojná. Asi jej môže okolo uší preletieť lietadlo a nerozhádže ju to. Miluje škrabkanie kedykoľvek kdekoľvek akokoľvek vždy a všade. Veľmi rada sa češe, ani sa nepohne. A keď si náhodou dovolím odísť, tak sa veľmi rada pripomenie. K nám teraz došla v dosť odlišnejšom stave ako na fotografii, vychudnutejšia, s vypadanou srsťou a zlými kopýtkami, nie je to však nič, čo by sa nedalo zvládnuť po pravidelných nájazdoch veterinára, kováča, konského zubára a každodenného kaderníckeho servisu. Chce to len trochu času na zotavenie sa, ďakujeme vopred za pochopenie.

Obaja sa určite veľmi tešia na každého návštevníka, sú veľmi veľmi zvedaví a určite sa nechajú radi pomojkať (ostatne, to už s nimi trénujeme my =) 

UPDATE 28.5. nové foto: Malý a veľký kamarát v novom domove

A akí noví obyvatelia ešte pribudnú/pribudli? Tešiť sa môžete na príspevok ohľadom miniatúrnych prepelíc, sliepočiek maransiek, ktoré znášajú čokoládové vajíčka (to fakt), nových krásnych holúbkov a na miniatúrnu lamu alpaku Tobíka. To hovorím len o tohtotýždňových novinkách a iba o zvieratkách. Novôt je i bude podstatne viac, určite sa príďte pozrieť =)