close

Blog

Veľkonoční baránkovia už na svete =)

Asi nikdy nepochopím ako naše ovečky presne vedia kedy bude ktorý rok Veľká noc a presne tak si naplánovať pôrody. Nesklamali ma ani tento rok, v priebehu 24 hodín sa nám narodili tri krásne čierne jahniatka. Prvá ovečka, Marlenka, sa vysypala ešte za dosť zlého veterného počasia v stredu večer 16.4., preto sme ju na noc schovali do maštale, kde predošlí majitelia chovali kozy. Ovečky, ktoré porodili  ráno (Lentilka) a večer (Medulienka) nasledujúceho dňa, si užívali luxus slnečného dňa a tak i malí ostali so stádom, kde sa pripojila i evakuovaná rodička. 

 

Táto ovečka má na fotke asi pol dňa. Hlavu je zdobí biela hviezdička. Jahniatka vedia behať hneď po narodení, takéto poldňové už celkom čiperne. 

Tu papáme mliečko. Jahniatka sa rodia už nasrstené, takže im nevadí po 24 hodinách ani mráz. Majú však ani nie kilo, také sú maličké. 

Ďalšie malé čierne jahniatko je baranček, na fotke má iba 4 hodiny, ešte je trochu upatlaný.

V ten večer sa nám narodilo ešte jedno, ovečka a opäť čierna po tatovi. Spoznám ju podľa toho, že nemá hviezdičku na hlave (a gulky =) Ešte čaká na svoj deň Karamelka a malá Snehulienka. Karamelka vyzerá už ako trolejbus, Snehulienka vyzerá ešte sama ako jahniatko... Máme veľké šťastie na tata-barana, k ovečkám sa správa ako pravý gentleman a veľký flegmatik, pri pôrode nezavadzia, ani neomdlieva, jahniatok si nevšíma. Ovečky i baran môžu teda ostať v jednom stáde, čo je však výnimkou v chove oviec.