close

Blog

Liahnutie morčiat

Pre lepšiu kontrolu nad liahnutím si berieme vajíčka hydiny spod kvočiek hneď ako vidíme prvé naťuknuté vajíčko. Takto sme ich zobrali i kvočke morky divej. Namiesto jej vajíčok sme jej zatiaľ podložili slepačie, aby sa príliš nečertila.

Odobraté vajíčka dávame do liahne a už len sledujeme celý proces. Na 28. deň začína byť mláďatku vo vajíčku tesno, dochádza mu vzduch a začína sa dusiť. To je pre neho signál, že má ponáhľať von. Morča (mláďatko morky) najprv vydzobe malú dierku. Potom sa začne točiť okolo svojej osi a narúša škrupinku po obvode vajíčka. A už len zatlačí silno nožičkami a hop, sme vonku. Znie to jednoducho ale celý proces trvá i viac ako 24 hodín. Mláďatká počas liahnutia neradno vyrušovať (škodí im otváranie poklopu na liahni), takže sme nafotili až čerstvý výsledok.

Toto je vajíčko s "vykopnutým poklopom"

Čerstvo vyliahnuté morča zatiaľ v liahni

Malé morčiatka sa z liahne vyberú, aby nehýbali s ostatnými vajíčkami. Dajú sa pod lampu alebo k inému zdroju tepla. Jesť sa im musí dať do 24 hodín, zobkať ich učíme poklepaním po jedle. Keď sú už silné a pekne chodia, dávame ich v noci k morke. Celý proces by sa mal uskutočniť do troch dní od vyliahnutia. Morka nesmie v tme vidieť, inak by mláďatá neprijala naspäť.